Szczur śniady uniewinniony?
24 lutego 2015, 12:59Zespół prof. Nilsa Christiana Stensetha z Uniwersytetu w Oslo uważa, że za średniowieczną czarną śmiercią i nawrotami epidemii na przestrzeni 400 lat stały nie szczury śniade, ale myszoskoczki.
Kolejne ofiary dżumy w Londynie
14 sierpnia 2015, 12:56Na Liverpool Street, podczas budowy nowej stacji kolei Crossrail odkryto masowy grób. Znalezione w nim 30 ciał to prawdopodobnie ofiary Wielkiej Zarazy z roku 1665. Była to ostatnia w Europie tak wielka epidemia dżumy. Przyniesiona do miasta na holenderskich statkach handlowych choroba zabiła w ciągu roku 75-100 tysięcy osób
Mikrobiom wytwarza ze składników wyciągu z granatu związki chroniące przed alzheimerem
10 grudnia 2015, 10:49Poszukując w wyciągu z granatów związku lub związków, które chronią przed rozwojem choroby Alzheimera (ChA), amerykańscy naukowcy odkryli, że mogą nimi być urolityny, wytwarzane z polifenoli przez bakterie mikrobiomu jelitowego.
Niższa waga w starszym wieku zwiększa ryzyko alzheimera
3 sierpnia 2016, 11:48Niższa waga na późniejszych etapach życia wiąże się z większymi złogami beta-amyloidu w mózgach osób kwalifikujących się do poznawczej normy. Korelacja jest szczególnie widoczna u nosicieli ApoE4 (wersji genu apolipoproteiny E stanowiącej czynnik ryzyka alzheimeryzmu).
Nowatorska metoda wyleczyła dzieci z białaczki?
26 stycznia 2017, 14:51Lekarze z Great Ormond Street Hospital informują o remisji białaczki u dwóch dzieci, u których po raz pierwszy w historii zastosowano genetycznie zmodyfikowane komórki odpornościowe dawcy. Eksperyment daje nadzieję na stworzenie łatwo dostępnej taniej terapii wykorzystującej komórki dawców
Sztuczna inteligencja kontra lekarze. Algorytmy radzą sobie coraz lepiej
7 listopada 2017, 12:18Magazyn Spectrum IEEE, wydawany przez Instytut Inżynierów Elektryków i Elektroników, wykonał interesujące zestawienie ostatnich osiągnięć sztucznej inteligencji na polu medycyny. Świetnie uświadamia ono, jak wielki postęp dokonuje się na polu SI oraz jak olbrzymie korzyści mogą przynieść systemy sztucznej inteligencji wspomagające pracę lekarzy.
FoxO – proteina kluczowa dla choroby zwyrodnieniowej stawów
15 lutego 2018, 10:31Naukowcom z The Scripps Research Institute udało się wyjaśnić, dlaczego z wiekiem rośnie ryzyko choroby zwyrodnieniowej stawów. Ich odkrycie może przyczynić się do opracowania skutecznego leku na tę chorobę.
Dwa tygodnie mniejszej aktywności fizycznej mogą rozpocząć cukrzycę
31 lipca 2018, 11:51Wystarczą dwa tygodnie zmniejszonej aktywności fizycznej, by u podatnych osób pojawiła się cukrzyca typu 2. Takie wnioski płyną za badań, którym poddano starsze osoby z nadwagą. Okazało się, że tak krótki okres braku aktywności wystarczył, by u pacjentów w stanie przedcukrzycowym doszło do wzrostu poziomu cukru we krwi i rozpoczęła się choroba
Jak wcześniej i dokładniej wytropić oznaki neurodegeneracji?
12 grudnia 2018, 13:32Wczesne symptomy chorób neurodegeneracyjnych można wykryć podczas badań próbek za pomocą mikroskopii fluorescencyjnej. Warunkiem jest użycie odpowiednio czułych i wybiórczych barwników, wiążących się z konkretnymi strukturami amyloidowymi. Krokiem ku spersonalizowanej profilaktyce jest nowy barwnik, zaproponowany przez polsko-amerykańską grupę naukowców.
Słodzone napoje skracają życie
19 marca 2019, 12:48Spożywając słodzone napoje zwiększamy ryzyko przedwczesnego zgonu, szczególnie z powodu chorób układu krążenia i, w mniejszym stopniu, nowotworów. Ryzyko to bardziej rośnie u kobiet niż u mężczyzn. Takie wnioski płyną z szeroko zakrojonych długoterminowych badań prowadzonych przez naukowców z Harvard T.H. Chan School of Public Health.